Vaderlandsliefde

Amerikanen houden van Amerika. Ze zijn trots op hun land en haar geschiedenis. Ook in Walt Disney World. Met Liberty Square is er een themaland dat draait rond Amerikaanse geschiedenis. De Muppets geven er geschiedenisles en in The Hall Of Presidents staan alle Amerikaanse presidenten samen op het podium – zeer imposant!
Je kan je als Europeaan storen aan al dat patriottisme, of alles gadeslaan en laten gebeuren. Want, hoe overdreven het ook mag zien, de Amerikanen hebben in een recordtijd wel een land uit de grond gestampt mét een boeiende geschiedenis.

Het is net die ontstaansgeschiedenis die op spectaculaire wijze tot leven komt in de attractie The American Adventure in Epcot. Tussen Italië aan de linker- en Japan aan de rechterzijde vind je het Amerikaanse paviljoen. Het is een statig bakstenen gebouw met een houten voorgevel met witte pilaren en een sierlijk krullend naambord, uiteraard gedecoreerd met vlaggen en banieren in rood, wit en blauw.

De hoofdingang leidt naar het Liberty Theatre. In deze theaterzaal vindt op vaste tijdstippen een dertigminuten durende voorstelling plaats. Het loont om ruim op tijd aanwezig te zijn. In de indrukwekkende, twee verdiepen hoge wachtzaal is er immers heel wat te zien. De meeste bezoekers nestelen zich in het midden, waar het a capella-koor Voices Of Liberty in traditionele 18e-eeuwse klederdracht haar opwachting maakt. Ze zingen een zevental klassiekers, waaronder America The Beautiful en Yankee Doodle Dandy. Na hun optreden maken ze meestal nog een praatje.

Kunstliefhebbers kunnen een wandeling langs de vier buitenmuren maken, waar meer dan tien schilderijen hangen. Je ziet herkenbare Amerikaanse taferelen: van de eerste kolonisten tot een traditioneel Thanksgiving diner. Gesloten tijdens mijn bezoek maar binnenkort weer open is de American Heritage Gallery: een aangrenzende museumruimte.

Het is showtijd, iedereen wordt bij elkaar geroepen. Je gaat in groep naar het eerste verdiep. Dit doe je in stijl: de trappengang (trap of roltrap, aan jou de keuze) is gedecoreerd met authentieke, Amerikaanse vlaggen.

En dan is het tijd voor het eerste wauw-moment: het betreden van het theater. In de enorme zaal met 1024 zitplaatsen staan langs weerszijde een zuilengalerij met metershoge faux marmeren beelden. Ze beelden acht Amerikaanse waarden uit, zoals vrijheid in de gedaante van een pelgrim en een wetenschapper die voor kennis staat.

De hoofdshow combineert filmbeelden op een 22 meter breed scherm, patriottische muziek en animatronics op een ongeziene indrukwekkende schaal. Enkel het gelijkaardige The Hall of Presidents komt in de buurt, maar The American Adventure scoort beter. De scènes zijn niet alleen indrukwekkender, de attractie is verhalend beter en roept meer emotie op. Decorwissels volgen elkaar naadloos op en elke keer sta je weer versteld van de levensechte animatronics. Ik heb ze niet geteld, maar het moeten er minstens dertig zijn. Het zijn geavanceerde modellen. Niet alleen wandelt schrijver en humorist Mark Twain over het podium, hij rookt ook sigaren. Over Twain gesproken, samen met politicus Benjamin Franklin is hij de rode draad door de vertelling.

De twee heren nemen je mee van de kolonisatie tot het huidige New York, met onder andere aandacht voor de burgeroorlog, de slavernij, de technologische vooruitgang en het oprichten van natuurparken door president Teddy Roosevelt. Maken ook hun opwachting: uitvinder Alexander Graham Bell, Martin Luther King Jr. en artiest en cowboy Will Rogers.

Er is nog meer te zien en te doen in en rond het Amerikaanse paviljoen. Drie eet- en drankkiosken (Funnel Cake, Block & Hans en Fife & Drum) serveren Walt Disney World klassiekers als popcorn en kalkoenpoot van op de barbecue. Wie meer wil dan een snack kan terecht in het snelle bedieningsrestaurant Liberty Inn. Ook hier Amerikaanse familiekost, waaronder burgers, kip en Cobb Salad. Helemaal rechts van het hoofdgebouw is er ook nog een souvenirwinkel: Heritage Manor Gifts. Ik heb het zelf helaas te laat ontdekt, maar hier verkopen ze leuke, originele souvenirs, waaronder de leukste postkaarten om naar vrienden en familie te sturen.

Laat van je horen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.