Voorpret

Een Walt Disney World vakantiedroom hebben we allemaal. Zo niet, zit je op het verkeerde blog! Mijn droom kwam eind april uit: ik verbleef er 18 dagen en bezocht Walt Disney World, Universal Studios Florida en SeaWorld Orlando. Maar vooraleer ik op het vliegtuig stapte, had ik een lange todo-lijst af te werken.

Een vakantie naar Orlando, de pretparkhoofdstad van de wereld, is niet goedkoop. Aan mijn reis ging een jaar intensief sparen vooraf. Het is natuurlijk wel handig om een idee te hebben van hoeveel dollars je bij elkaar moet sprokkelen. Om een raming te kunnen maken, moet je weten hoelang je gaat, wat je gaat bezoeken en waar je wil overnachten. Dit hele voorbereidingsproces is intensief en ingewikkeld. Het is gelukkig ook een bron van voorpret.

Allereerst beslis je over de reisperiode. Afhankelijk van de drukte zal je meer of minder dagen nodig hebben om hetzelfde te kunnen doen. Ikzelf wou sowieso in het laagseizoen (in hoeverre dat nog bestaat), en dan nog het liefst in een periode met draaglijke temperaturen. Ik koos uiteindelijk voor eind april, begin mei. Dit was geen slechte keuze: het was druk maar niet té druk, er waren weinig tot geen gesloten attracties en hoewel warm (ik gok gemiddeld rond de 25°) waren enkel de middaguren onprettig. Ook in het najaar zijn er mildere temperaturen maar zit je met het risico van tropische stormen en orkanen.

Universal is niet te missen.

Nadat de periode was gekozen, rekende ik uit wat ik graag wou doen. Uiteraard alle Disneyparken, inclusief de twee waterparken, maar ook Universal Studios Florida en SeaWorld stonden op de verlanglijst. Een wandeling langs de hotels in Disneyland Paris is één van mijn favoriete dingen om te doen, dus wou ik ook voldoende tijd om de resorts in Walt Disney World een kort bezoekje te brengen.
Uiteindelijk kwam ik uit op 18 dagen. Een nauwkeurige raming, zo bleek. Natuurlijk had ik graag langer gebleven, maar ik had de tijd om alles te doen wat ik wou doen. Als je een wat mindere enthousiaste fan bent als mij, zou je nog een paar dagen kunnen schrappen. Twee weken lijkt me echter wel het minimum, zeker als je ook buiten Walt Disney World een aantal zaken bezoekt.

Een hotelwandeling brengt je langs de mooiste plekjes.

Toen ik wist wanneer en hoelang ik wou gaan, kon ik prijzen opzoeken. Als Europeaan boek je het makkelijkst op de officiële Britse Disneysite disneyholidays.com. Wel zo handig: deze site geeft bedragen in euro weer. Ik maakte een lijstje van alle hotels en de bijhorende prijzen. Die varieerde voor een éénpersoonskamer van onbetaalbaar (denk 8000 euro en meer) tot duur. Het goedkoopste was rond de 2800 euro. Opgelet, het gaat hier enkel om kamerprijzen, parktickets en eten zijn niet inbegrepen.

De lobby van Port Orleans: French Quarter.

Ik koos uiteindelijk voor de gulden middenweg: Port Orleans: French Quarter, een hotel met een prima reputatie. Bij mijn boeking kreeg ik als promotie een Disney Dining Plan (dat ik weliswaar liet upgraden voor een paar honderd euro, zodat ik ook in restaurants met tafelbediening kon gaan eten), een PhotoPass (later meer hierover) en een cadeaubon van tweehonderd dollar. Reken nog eens 7OO dollar voor parktickets (inclusief Universal en Seaworld) en een vlucht van 5OO euro en de totale kostprijs was gekend. Een auto huren deed ik niet; ook in België rijd ik niet. In Walt Disney World verplaatste ik mij met gratis vervoer: bussen en booten van Disney zelf. Buiten Disney nam ik de taxi. Taxi’s staan overal te wachten en zijn daardoor heel efficiënt. In nog geen twintig minuten stond ik voor 35 dollar aan de poorten van Universal. Je kan uiteraard ook een Uber oproepen, die zijn nog goedkoper, maar mijn betaalkaart werd in de app niet aanvaard.

Gratis cadeaubon? Yes please!

Het hotel is veruit de grootste kostenpost. Het goede nieuws: hier kan je ook het meeste op besparen. Het slechte nieuws: wil je de volledige Disneyervaring en dus in een Disneyhotel overnachten, dan ben je véél meer kwijt dan een keten- of familiehotel buiten Walt Disney World. Bij mij was dat geen optie, aangezien ik niet over een wagen beschikte. Eerlijk gezegd: ik zou het ook niet willen. De Disneyhotels zijn een belevenis op zich en maken deel uit van de totaalervaring.

Ik wist nu wanneer, waar en hoelang. De boeking was gemaakt, de vliegtuigtickets veilig en wel in mijn mailbox. Is dit in orde, dan begint de pret. Op My Disney Experience (disneyworld.disney.go.com) maak je een account aan. Heb je een reservatie, dan koppel je deze aan je profiel. Via de site of bijhorende app kan je van thuis uit al heel wat zaken regelen. Allereerst je persoons- en betalingsgevens, zodat het inchecken vlot verloopt en er een Magic Band voor je klaarligt. Amerikanen en Britten krijgen deze per post toegestuurd, voor mij lag het klaar bij de receptie. Over de Magic Band later meer, maar in het kort: het is een armband gekoppeld aan je profiel. Het dient als identificatie- en betaalmiddel en kamersleutel. Ook je parktickets en fastpassen staan digitaal op je Magic Band. Je hoeft dus, in theorie, niet meer dan dit magische armbandje bij je te hebben om je verder zorgeloos in Walt Disney World te verplaatsen.

Op de website van My Disney Experience kan je vanaf 180 dagen voor afreis restaurantreservaties maken. Je leest het goed: een halfjaar op voorhand! En toch is het nodig, zeker als je in de populaire restaurants als Be Our Guest in Fantasyland wil lunchen of dineren.
Om dit vlot te laten verlopen had ik op voorhand een lijstje gemaakt van restaurants waar ik graag wou eten, afgaande op recensies, locatie en thema. Vervolgens deelde ik mijn dagen op in drie delen: voormiddag, namiddag en avond. Voor elk deel plande ik een locatie in. Bijvoorbeeld: in de voormiddag naar Magic Kingdom, in de namiddag uitrusten aan het zwembad van het hotel om ’s avonds te eindigen in Animal Kingdom. Nu ik dit wist, kon ik gaan reserveren. Ik keek waar ik rond etenstijd zou zijn, zocht in mijn favorietenlijstje voor die locatie het leukste restaurant en maakte online een reservatie. In een aantal gevallen besliste de restaurantkeuze wat ik ging doen. Zo wist ik dat ik in Narcoossee’s in Grand Floridan Resort and Spa wou eten, dus moest ik op een middag of avond in Grand Floridian zijn. Doe je dit 180 dagen op voorhand, zal er altijd een tafel voor je zijn. In de meeste gevallen op het gekozen uur, en anders maximum een uurtje vroeger of later.

Narcoossee’s is een aanrader.
Een hoofdgerecht om van te watertanden.

Fatspassen kan je via My Disney Experience 60 dagen voor afreis reserveren. Maximaal drie per dag, en allemaal in hetzelfde park. Je vrijheid wordt nog verder beperkt: attracties worden volgens populariteit in groepen onderverdeeld. Je kan niet drie fastpassen van enkel de populairste attracties aanvragen. Wat wel kan: eenmaal je drie fastpassen zijn verlopen, kan je op de dag zelf steeds een nieuwe aanvragen, zolang de voorraad strekt. Voor populaire, nieuwe attracties als Flight Of Passage zal dat niet lukken, maar een Big Thunder Mountain ticket in de late avond misschien nog wel. Je kan dus – in theorie – een hele dag van fastpass naar fastpass doorschuiven, zonder lang in de rij te staan.

Met deze praktijktips kan ook jij je droomreis naar Walt Disney World beginnen! In de nabije toekomst zal ik nog dieper ingaan op afzonderlijke onderwerpen uit dit blogbericht, zoals de Magic Band en het Disney Dining Plan.

Laat van je horen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.