Vikings, ijsberen en Olaf

In de beginjaren van Disneyland Paris, toen nog Euro Disney, ontworpen Imagineers  filmattracties nog voor het publiek de film gezien had. Best gedurfd, want wat als de film niet aanslaat? Maar wil Disney kort op de bal spelen, dan is er geen andere keus. De ontwikkeling van een attractie duurt immers al snel een jaar of twee, en dan moet er nog gebouwd worden.

Tegenwoordig wacht Disney op de bioscoopresultaten. Zijn die niet goed of niet goed genoeg, dan komt er ook geen attractie. Natuurlijk, zijn ze wel goed, of zelfs uitmuntend, kan er niet worden ingespeeld op het succes. Dat zagen we recent bij Frozen: een kassasucces tegen de sterren op, maar attracties volgden er niet meteen. Raar maar waar: het is er nog altijd maar eentje: Frozen Ever After in Walt Disney World, een bootjestocht uit 2016. Nochtans, bouw een Frozenattractie in Parijs, Anaheim, Hong Kong, Shanghai of Tokyo en ook daar zou het meteen een publieksfavoriet zijn.

Frozen Ever After bevindt zich in het Noorwegen-paviljoen in Epcot.

Voor fans van Frozen is er echter goed nieuws: in zowel Hong Kong, Tokyo als Parijs zijn er nu eindelijk concrete plannen voor Frozen mini-landjes, met minstens één attractie, boetiek en restaurant. Er is ook minder leuk nieuws: om te besparen gaat er naar alle waarschijnlijkheid flink gekopieerd en gedupliceerd worden, ook al hebben al deze parken andere noden. En het gekst van allemaal: volgens recente geruchten krijgen zowel Parijs als Hong Kong een kloon van Frozen Ever After uit Walt Disney World, ook al is dat maar een invulattractie en plaatsvervanger van een dertig jaar oude attractie.

Tijdens het aanschuiven wandel je door Wandering Oaken’s Trading Post and Sauna.

Begrijp me niet verkeerd: Frozen Ever After is prima. Gezinnen zijn er dol op. Iedereen, van jong tot oud, kan er in. Je vaart voor- en achteruit langs een aantal locaties uit de film, met hier een daar een animatronic. Alleen, het is noch groots, noch spectaculair noch memorabel. Van Frozen, het grootste animatiesucces van de laatste vijfentwintig jaar, verwacht je toch net dat tikkeltje meer?

De gezichten worden geanimeerd met projectietechniek. Denk aan Buzz Lightyear in Discoveryland in Parijs.

Het valt snel te verklaren: Frozen Ever After was een klus in tiende versnelling. De attractie Maelstrom uit 1988, een bootjestocht door het mythische Noorse land, had zijn beste tijd gehad. Imagineering kwam met het volgende idee op de proppen: wat als we het gebouw en het ritsysteem behouden, maar alle decors en animatronics vervangen? En dus vaar je nu hetzelfde parcours, alleen zie je geen stoere vikings of ijsberen, maar Olaf de sneeuwpop. Het Noorse moeraslandschap is getransformeerd in Elsa’s ijspaleis. Aardig, maar niets bijzonders. En net deze gehaaste attractie, wat misvormt om in een bestaand gebouw te passen, zou nu als een kopie naar Parijs komen? Het is haast niet te geloven.

3 gedachten over “Vikings, ijsberen en Olaf

Laat van je horen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.