Dromen doet hopen

Binnen enkele weken vier ik mee de 25ste verjaardag van Disneyland Parijs. Een driedaags bezoek om alle nieuwigheden te bekijken en te testen. Deel van de voorpret is de planning vooraf. Plannen creëert automatisch ook verwachtingen – niet Disneylanlands sterkste kant. Dit is mijn top vijf voor het volgende uitje.

La Cabane: opgeknapt, maar nog niet top.

1. Omvergeblazen worden door de nieuwe parade
Slaagkans: 8o%
Van characters ga ik spontaan lopen (dat zijn volwassen mensen – in pakken!) maar een parade, dat gaat er wel in. Niet om iedere dag te doen, maar een bezoek aan Disneyland zonder parade is toch een beetje als een cafébezoek zonder drank.
Voor de 25ste verjaardag werd – eindelijk! – een nieuwe parade van stal gehaald, en op foto ziet die er beeldig uit. De paradewagens zijn groot, gevarieerd en met oog voor detail afgewerkt. Wel jammer dat Disney  thema’s, films en figuren keer op keer hergebruikt. Ik geef de hoop op een The Rescuers paradewagen langzamerhand op.

Een laatste foto van de oude parade.

2. Leuke, mooie nieuwe shows
Slaagkans: 8o%
In Disneyland Parijs krijgen artiesten een contract voor bepaalde duur, waardoor er om de zoveel maanden een personeelswissel plaatsvindt. De nieuwe lichting traint niet alleen achter de schermen, maar ook in het theater zelf. Als gevolg moeten shows regelmatig voor een periode dicht. Dat is goedkoop voor Disneyland, maar vervelend voor de bezoeker. Zo had ik recent dubbele pech: tijdens mijn voorlaatste bezoek was zomershow The Forest Of Enchantment in rust, en in maart was Mickey And The Magician gesloten. Hopelijk kan ik ze deze keer beide inhalen.

3. Blij verrast worden door de Star Wars toevoegingen in Discoveryland
Slaagkans: 3o%
Ik ben eerder een Trekkie dan een Star Wars fan, dus alle recente aandacht voor deze filmfranchise had voor mij niet gemoeten. Maar kijk, ik ben duidelijk in de minderheid, want Star Wars is hot en brengt miljarden op.
Disneyland Parijs is bij de pinken en opende in Discoveryland twee ‘nieuwe’ Star Wars attracties: Star Tours: The Adventures Continue en Hyperspace Mountain.
In de vernieuwde Star Tours krijg je een 3D-bril op je neus. De bestemmingen worden willekeurig gekozen, zodat ieder attractiebezoek anders is. Zonder twijfel een hele verbetering in vergelijking met de oude Star Tours. Wel doodzonde dat de attractie ‘verfranst’ werd; alle originele, Engelse stemmen werden gedubd.
Hyperspace Mountain blijft het ritverloop van Space Mountain houden, alleen krijg je nu projecties van Star Wars ruimteschepen en laserstralen te zien. Ik hoop vooral dat de nieuwe treintjes de rit fysiek aangenamer maken, zodat ik voor de verandering geen bulten en builen oploop.

4. Culinaire verwennerij
Slaagkans: 4o%
Terwijl ik dit schrijf ben ik volop mijn vakantie voor volgend jaar aan het plannen: een reis naar Walt Disney World, Florida. Wat mij het meeste hoofdpijn bezorgt, is de restaurantplanning. In Walt Disney World is er veel keuze, té veel keuze. En alsof dat nog niet erg genoeg is: het merendeel is volgens recensies ook gewoon goed en leuk!
Dat is in Parijs toch juist een tikkeltje anders. Restaurants genoeg, maar de variëteit is wat zoek. Bovendien laat de kwaliteit te wensen over en durft Disney flink doorvragen.
Een aantal restaurants, waaronder Walt’s en Chuck Wagon, zijn recent onder handen genomen. Hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking!

5. Onder de indruk zijn van De Grote Opknapwerken
Slaagkans: 1o%
Tijdens mijn laatste bezoek in maart waren een aantal projecten van De Grote Opknapwerken (© Disney) beëindigd. Natuurlijk is het leuk dat de techniek in Peter Pan’s Flight mee is met de tijd en uiteraard is het fijn dat alle poppen in It’s A Small World opnieuw zingen en bewegen. Vraag is: moeten we Disneyland Parijs hiervoor bejubelen? Horen dit soort zaken niet altijd in orde te zijn?

It’s A Small World is terug in topconditie.

Een ander voorbeeld is La Cabane Des Robinsons. Deze doorwandelattractie in Adventureland was na een jaar vers uit de stellingen. Wat bleek: veel van de effecten deden het nog altijd niet. Onbegrijpelijk! Ik wacht in spanning af of andere projecten wel de zorg kregen die ze nodig hadden.


Reisverslagen, beeldreportages, nieuws,… In de rubriek Reportage komen alle aspecten van Disneyland Paris aan bod.

Laat van je horen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.