Diep in de zee

Wie wandelt langs Autopia richting Space Mountain, kan er niet naast kijken: een vreemde, metalen creatuur, bezaaid met spitse tanden en uitpuilende ogen, rijst op uit de borrelende wateren van een lagune. Dit is de Nautilus van Captain Nemo, een atomische onderzeeër bekend van de Disney filmklassieker 20.000 Miles Under The Sea. Een informatiebord langs de waterkant duidt de compartimenten aan. Je betreedt de legendarische duikboot via een tunnel vertrekkende in een futuristische vuurtoren.

Een spiraalvormige trap komt uit in een donkere metalen gang. Je hoort in de verte de stemmen van de kapitein en de bemanningsleden. Het is meteen duidelijk: niet alles is in de haak.

Het is geen toeval dat de waterpartijen in Discoveryland borrelen en omringd zijn door vreemde lavarotsen. In het originele plan voor Discoveryland was een gigantische vulkaan voorzien. Zowel Space Mountain als Les Mystères Du Nautilus zouden hierin een onderkomen krijgen. Dit refereert aan het boek en de film, waarin Vulcania de geheime thuisbasis is voor Captain Nemo en zijn Nautilus. De vulkaan in Discoveryland werd nooit gebouwd.

Les Mystères Du Nautilus is een typische doorwandelattractie. Je wandelt van vertrek naar vertrek en ziet onderweg fraai gedetailleerde decors en rekwisieten. Zo passeer je onder andere de hut van de kapitein, de kaartenkamer, de duikkamer en de stuurhut. Hoogtepunt van deze attractie is toch de aanval van een gigantische pijlinktvis. Vanachter een grote ovale patrijspoort zie je het monster de duikboot benaderen. Een alarmbel gaat af en de bemanning roept paniekerig door elkaar.

Les Mystères Du Nautilus was de tiende en laatste attractie van het eerste Disneyland Park uitbreidingsplan. De nieuwe attracties (waaronder 4 doorwandelattracties) waren dringend nodig om de parkcapaciteit te verhogen.

Aan de basis van deze onderwaterattractie ligt het verhaal Vingt Mille Lieues Sous Le Mers van Fransman Jules Verne, gepubliceerd in 1869. Walt Disney verfilmde dit fantastische avontuur in 1954 en scoorde er een immense hit mee. Het ontwerp van de Nautilus beantwoord aan de beschrijving van Jules Verne en natuurlijk ook aan het model dat gebruikt werd in de film. Les Mystères Du Nautilus is dan ook in de eerste plaats leuk voor de filmfans. De vele decorstukken waarmee de kamers zijn ingericht zullen ze vast en zeker herkennen. Er is met oog voor detail aangewerkt; kijk maar naar de afwerking van het pijporgel in de salonkamer. Uit het imposante instrument weerklinkt Toccata Con Fuga, allicht het beroemdste orgelwerk van Johann Sebastian Bach.

 

Laat van je horen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.